Aktuellt och aktiviteter 2021
(Aktuellt för tidigare år: 2019, 2018, 2017, 2016 och 2015)




Dags för oxalsyrabehandling (2021-12-11)

Nu är det snart dags att behandla samhällena med oxalsyra. Om du använder droppmetoden har Lindhagen färdiga "kit" i en burk med oxalsyra i pulverform och instruktioner. Smidigt sätt för dig med 10 eller färre samhällen (de har även appliceringsspruta).

Lycka till önskar Tomelillaortens Biodlareförening




Årsmöte i Tomelilla 4/11 (2021-10-15)

Efter en lång period av distansering så öppnar samhället upp så sakta och vi i styrelsen ser fram emot att hålla årsmötet i Tomelilla Kommunhus som vi är vana vid. 4:e November klockan 19:00.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så stanna hemma om man har förkylningssymptom och är vi på plats håller vi avstånd. Detta årsmöte serveras inte någon fika.

Här kan du ladda ner dagordningen, övriga handlingar finns tillgängliga vid mötet.

Välkomna önskar Tomelillaortens Biodlareförening




Honungsbedömning och städdag i bigården (2021-09-08)

Hej!

Efter en sommar utan våra torsdagsträffar i föreningens bigård så hoppas vi att ni alla har haft en fin sommar i er egen bigård och fått en fin honungsskörd.

Honungsbedömning
Nu är det är dags för honungs-bedömning och är du intresserad av det så lämnar du 1 burk honung till någon av oss i styrelsen senast 25 september. Leverera burken omärkt och inslagen i papper eller plastpåse. Lämna med en komplett ifylld Bihusesyn och du får då tillgång till SBR etiketten till burkar.

OBS! Enligt SBR regelverk bedömer vi INGEN honung som inte har Bihusesynen bipackad med burken. I bitidningens aprilnummer finns bilagan för Bihusesyn med. Du kan också ladda ner den från Biodlarnas webbsida.

Kontaktuppgifter styrelsen:
Johan Brösarp 0706-34 14 55
Bo Onslunda 0708-36 53 25
Kjell Tryde 073-95 65 674
Henrik Simrishamn 070-32 11 882
Elisabet Rörum 070-72 77 689
Ola Skurup 0410-22 230
Lisa Everöd 0734-13 26 32

Träff i bigården

Lördag den 2:e oktober 10:00 träffas vi i föreningsbigården för att fixa inför vintern och umgås.

Ta med egen fika! Väl mött önskar Styrelsen




Angående kurser i biodling (2021-08-03)

Just nu är det två kurser i Medborgarskolans regi, en som är uppskjuten och startar 30/8 och en som startar 1/3 2022 (Johan respektive Ise är kursledare).

Se mer på Medborgarskolans webbsida.

Välkomna önskar Tomelillaortens Biodlareförening




JUNI - Träff i bigården (2021-06-16)

* EXTRA TRÄFF *

Hej Bi-vänner! Välkommen till Tomelillaortens Bigård onsdag den 23:e juni klockan 19. Vi finns på plats för att ta emot drottningar för parning i bigården (och honungsbedömning om så önskas).

Givetvis är du välkommen utan drottning om du bara vill snacka lite.

Naturligtvis visar vi hänsyn till varandra, håller avstånd och följer övriga rekommendationer.

Välkomna!

Styrelsen Tomelillaortens Biodlareförening





MAJ/JUNI - Utsättning av kassetter (2021-04-26)

Här är de nya reglerna för utsättning av kassetter med schema för aktuella dagar (ladda ner PDF).

Vi hoppas på ett fint drottningodlingsår! Varmt välkomna!




MAJ - Minnesord Kjell Erik Olsson (2021-05-20)

Minnesord Kjell Erik Olsson

Kjell Erik Ohlsson, Sälshög, har avlidit.

Hans dödsannons pryds av ett bi. Just bin, biavel och honung var en stor del av Kjell Eriks liv. Parallellt med vanligt lönearbete hade han, tillsammans med hustrun Maj-Britt, ett blomstrande företag med tillverkning och försäljning av biredskap och honung.

Kjell Erik Ohlsson var också i många år drivande i Tomelillaortens biodlareförening. Tillsammans med övriga medlemmar i föreningen köpte man in ett markområde i Örums-trakten. Där byggde man, under ledning av honom, upp en parningsplats för bidrottningar, drottningar med ett mycket gott rykte. Så välkänt att oparade bidrottningar från hela södra Sverige togs emot för parning. Dessa drottningar var snälla, svärmtröga och produktiva. Detta i en period när biodling var förenat med bistick och svärmar.

Kjell Erik Ohlsson gick också i frontlinjen för introduktionen av buckfastbiet i Sverige. Den teoretiska delen sköttes av nu avlidne Ulf Gröhn, Löderup. Men det var Kjell Erik som omsatte det hela i praktisk verksamhet. Gröhn skrev flera häften om buckfastbiet. Häften som sedan Kjell Erik tryckte och spred på eget förlag.

Utan Kjell Erik Ohlsson hade biodling i Sverige inte stått på den höga nivå den gör i dag, vare sig kunskapsmässigt eller avelsmässigt. Något vi biodlare är tacksamma för.

Styrelsen Tomelillaortens biodlareförening




MAJ - Larvning - Sommarens enda träff! (2021-04-26)

Vad som ser ut att bli sommarens enda träff är spikad. Den mycket omtyckta larvningen kommer att genomföras, självklart enligt de restriktioner som finns.

Datum: 2021-05-20
Klockan: 19:00

Vi är som vanligt i föreningens bigård. Jörgen Rasmusson har med larver för försäljning. Vill du bygga en egen "snabbkokare", om du tänker larva enligt den metoden, finns byggbilder under Bilder-fliken 2015-2016. Varmt välkomna!

Med vänliga hälsningar Styrelsen Tommeillaortens Biodlarförening




APRIL - Årsmötet äntligen avklarat (2021-04-17)

Årsmötet gick idag av stapeln i föreningens bigård. Se bilder under Bilder-fliken. Allt flöt på fint och avstånd enligt FHM hölls.

Vi kommer ha larvdag i bigården precis som förra året, tid och datum kommer senare. Övriga evenmang ser just nu ut att vara inställda.

Reglerna för parning av drottningar kommer också ändras radikalt denna säsong, mer information kommer skickas ut till medlemmarna och även visas här på webbsidan och i föreningens bigård.

Bli medlem!
Om du inte är medlem och vill bli det kan du enkelt registrera dig på Biodlarnas webbsida, välj Skåne distrikt och sedan 168 Tomelilla. I medlemskapet ingår bl a Bitidningen, rabatter och möjlighet att köpa etiketter. Hjärtligt välkomna!

Med vänliga hälsningar Styrelsen Tommeillaortens Biodlarförening




MARS - Allt inställt! (2021-03-04)

Hej!

Allt är tillsvidare inställt. Vi ser fram emot att kunna träffas till våren och önskar er givetvis god hälsa.

Med vänliga hälsningar Styrelsen Tommeillaortens Biodlarförening




NOVEMBER - Årsmöte inställt och information (2020-11-28)

Hej!

Då vi var tvungna att skjuta upp årsmötet som skulle hållits torsdag den 19 november, så passade styrelsen på att hålla ett digitalt möte för att planera framåt.

Beslutades att det uppskjutna årsmötet kommer hållas utomhus i bigården våren 2021 i kombination med Vårträffen. Vi träffas så snart vädret tillåter. Det blir ett kombinerat årsmöte och städdag i trädgården. Kallelse kommer via mail alternativ postgång.

10:00-12:00 Årsmöte
12:00-14:00 Städning av bigårdens trädgård

Årets honungsbedömning är avslutad för 2020. Om du inte har anmält din årsrapport så ber vi dig göra det. Maila eller SMS:a till Johan Wallin, se kontaktuppgifter nedan. Dina personuppgifter stannar hos Johan och kommer inte delges någon.

- Antal kupor 2019
- Antal förlorade kupor vintern 2019/2020
- Antal kupor 2020
- Skörden storlek 2020

Kontaktuppgifter Johan Wallin: wallin_j@hotmail.com eller telefon 0706-34 14 55.

Vi ser fram emot att kunna träffas på årsmötet till våren och önskar er alla en God Jul och Gott Nytt år, och givetvis god hälsa.

Med vänliga hälsningar Styrelsen Tommeillaortens Biodlarförening




SEPTEMBER - Höstträff i bigården! (2020-09-09)

Hej medlemmar!

Vi är många som har saknat sommarens torsdagsträffar så nu är det dags att ses.

Lördagen den 19:e september klockan 10:00 träffas de som vill i föreningsbigården för lite höstsnack. Det finns möjlighet att kalibrera sin refraktometer så passa på att ta med den.

På grund av rådande omständigheter sitter vi ute och respekterar avstånd, medtag egen fika.

Välkomna hälsar styrelsen genom Lisa Wulkan (Sekreterare)




SEPTEMBER - Utbildningsdag i Torna-Hällestad (2020-09-19)

Utbildningsdag i Torna-Hällestad 4 oktober (text från SBR Skåne).

Plats: Boklunden, Trollskogsvägen, 247 95 Torna-hällestad.

Anmälan senast 28 september. Det är max plats till 40 personer på plats pga covid-19 situationen. Först till kvarn gäller. Arrangementet följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Ändringar kan komma.

Utbildningen kommer filmas och således kan alla delta via webbsändning, alla som anmäler sig, men inte får vara på plats får en länk tillskickad vart de kan följa utbildningen.

Vill ni bara följa utbildningen via webbsändningen klickar ni för detta på anmälan. De som är på plats betalar 150 kronor för mat, betalningsuppgifter ges till de som får plats.

Anmälan via denna länk.




JULI - Update om Corona samt socker till invintringen (2020-07-04)

Hej medlemmar!

Hoppas allt är bra med er i sommar värmen och att ni håller både er själva samt bisamhällena friska.

Föreningen kommer inte att ha några träffar framöver på grund av Corona, vi kommer inte heller att göra ett gemensamt inköp av socker. För er som behöver socker till augusti och invintringen kontakta Håkan (Österlenhonung i Tomelilla) på 070-530 45 20.

Dags även att planera drottningbyten och behandling efter slutskattning. Vi återkommer framöver hur hösten blir.

Vänliga hälsningar styrelsen T-lilla BF




JUNI - Honungsbedömning i bigården 15/6 (2020-06-12)

Måndagkväll 15/6 klockan 18 finns det möjlighet att få sin honung bedömd i föreningens bigård. Ta med ifylld Bihusesyn om du vill få din honung bedömd.

Varmt välkomna!




MAJ - Parning av drottningar i föreningsbigården (2020-05-08)

Nu finns möjlighet för medlemmar och andra biodlare från andra föreningar att få sina drottningar parade i bigården. Tack till Kjell Nilsson som renoverat och gått igenom platserna för allas kassetter!

I år är det extra många drönarsamhällen på plats och de har samma systerserie från Håkan Albrektsson (HAL 17-272).

Vi har arbetat fram nya regler för parning som kommer publiceras här på webbsidan inom kort. Nytt för i år är även möjlighet att betala med Betala enkelt med Swish! (numret finns i bigården).

Viktigt att kontakta Kjell (073-933 56 26), Olle (070-967 79 01) eller Johan (070-634 14 55) innan kassetterna sätts ut.

Välkomna, förutsättningar för i år är perfekta!




MAJ - Drottningodling - Larvning i bigården 20/5 (2020-05-07)

Vad som ser ut att bli sommarens enda träff pga Coronan, går av stapeln 20/5 klockan 19 i föreningens bigård. Alla är självklart välkomna, gammal som ung, men tänk på smittrisken om du känner dig risig.

Håkan Albrektsson och Jörgen Rasmusson har larver till försäljning. Håkan är drönargivare i år på Ven (HAL 16-327) och Jörgen på Hasslö (JRT 16-425).

Du som inte larvat tidigare eller inte tidigare odlat drottningar, under Bilder/Länkar-fliken för tidigare år, finns tips på snabbkokare och bilder från tidigare larvningar i bigården.

Varmt välkomna!




APRIL - Nya regler för honungsbedömning (2020-04-20)



I svensk honungstradition har det ingått att producera en kristalliserad honung med en jämn och slät kvalitet. Efterfrågan på honung med helt andra kvalitèer har dock ökat och därför finns möjligheten att även bedöma honung med andra egenskaper. (text från SBR)

Du hittar mer information och protokoll etc. på SBRs webbsida om Honungsbedömningsreglemente 2.0.




APRIL - Vårkontroll och eventuell behandling (2020-04-17)

För er som inte hunnit gå igenom era samhällen är det hög tid. Rapsen blommar inom kort och då behövs plats, både för nektar men även yngel då samhällena nu växer snabbt.

En del behandlar med myrsyra och en del med tymol. Själv ska jag behandla med oxalsyradropp, samma som vid invintringen och även sätta dit drönarramar. Viktigt när man använder drönarram att skära bort vaxet växelvis, missar man en gång så odlar man ju istället Varroa.




MARS - Takreparation i bigården är inställd! (2020-03-06)

Morgondagens aktivitet i bigården 2020-03-07, reparation av taket, är inställd pga dåligt väder. Vi siktar på nästa lördag, Bo Herou kommer att skicka ett e-postmeddelande inför den träffen.

UPDATE: 2020-03-14, reparationen blev en succé! Nu håller taket i många år framöver, bilder finns under "Bilder/Länkar" ovan.




Program för 2020 kommer inom kort
Aktuell träffar visas nedan och du ser hela programmet längre ner, klicka här för att gå till årets program.

Under torsdagsträffarna tar vi upp lite kring det tema som är aktuellt för kvällens träff och öppnar även en kupa om någon önskar det. Datum i fet-orange stil är event som sker på annan plats/regi.







DECEMBER - Kurser 2020 - ett fåtal platser kvar (2019-12-01)

Kurserna i Tomelilla är tyvärr redan fullbokade men det finns just nu ett fåtal platser kvar i Simrishamn 2020, se länken nedan. Välkommen!

Anmäl dig hos Medborgarskolan.




NOVEMBER - Nya kartor för skydds- och övervakningsområden (2019-11-19)



Jordbruksverket har uppdaterat sina kartor över skydds- respektive övervakningsområden med avseende på amerikansk yngelröta hos bin (2019-11-19).

För Tomelillas karta, hjula ner och klicka på "AY Bilaga 1, Kristianstad.pdf" på: sida med kartlänkar.




AUGUSTI/SEPTEMBER - Dags för invintring! (2019-08-18)

Det börjar bli dags för invintring, dvs. bina får en sockerlösning som ska räcka under vinter och vår. En del har redan börjat medans andra väntar en bit in i September. Själva brukar vi invintra runt 20:e augusti och i år ser det ut att bli 27/8.

Man kan använda färdig Bifor eller röra ihop en egen 60%-sockerlösning (60% socker). Kolla under fliken Bilder "Stödfoder" längst ner så har du ett enkelt recept.

UPDATE: 2019-08-27 - Sedan förra säsongen använder vi Bifor, en färdigspjälkad sockerlösning, som hälls i foderlådor. Det hela är tänkt att förenkla invintringen. Det finns lite bilder från årets invintring.




AUGUSTI - Behandla med myrsyra efter slutskattning (2019-08-01)

För er som har eller ska slutskatta är det hög tid för myrsyrabehandling.

Kolla under fliken Bilder för mer information om mängder etc. I bitidningens nummer 7-8-2019 finns också ett reportage att läsa om just detta.




JUNI - Nya regler för biodlare (2019-06-26)

Sedan årsskiftet 2018/19 gäller helt nya regler för oss biodlare.

Här gäller det att se upp och följa regelverket, ty upptäcks brister vid en kontroll blir det dyrt. Minst 2.000 kr och högst 25.000 kr.

Honungsproducenter tillhör kategorin lagstiftningsmässigt primärproducenter. Detta innebär att man inte behöver anmäla sig som livsmedelsproducent hos länsstyrelsen förrän honungsproduktionen uthålligt överstiger ett ton årligen.

De nya reglerna kan sökas bland annat på livsmedelsverkets hemsida och har beteckningen LIVSFS 2005:20. Kontrollera särskilt att det är den senaste uppdaterade versionen du hittar. Reglerna faller ut i huvudsak i två delar:

1. Honungsproducent, alltså även primärproducent, ska löpande dokumentera det totala antalet skördade kupor, den totala mängden honung, den mängd honung som levererats till konsumenter och datum för leveransen.

2. Brister honungsproducenten i journalföring även av små mängder (under ett ton årligen) och det upptäcks är sanktionsavgiften lägst 2.000 kr och högst 25.000 kr.

Om honungsproducenten producerar mer än ett ton honung årligen och inte anmäler sig som livsmedelsproducent till länsstyrelsen är sanktionsavgiften väsentligt större - en procent av årsomsättningen dock lägst 5.000 kr och högst 75.000 kr.

Nämnas kan att det ännu inte finns några rättliga avgörande rörande de nya reglerna. Intill dess kan det vara klokt att räkna in alla intäkter från biodlingen, alltså inte bara honungsproduktionen. Uthyrning av bikupor för pollinering faller troligen utanför dessa regler, men kan mycket väl räknas in i omsättningsberäkningen.

Bo Herou (sekreterare Tomelilla Biodlarförening)




ÅRET RUNT - Tips hur du behandlar dina bin mot sjukdomar (2019-03-29)

Här följer ett förslag på hur du ska kontrollera och behandla dina bin under året.

MAJ
En "kvalsterräkning" görs 1:a maj där bin fryses ner, tvättas och sedan räknas antal kvalster. Samtidigt görs en nosemakontroll på "avelssamhällen" och på samhällen som misstänks ha hög nosemanivå.

MAJ/JUNI
De samhällen som har hög kvalstermängd (fler än 5 kvalster på 300 bin) får "drönarutskärning" under maj-juni för att få ner kvalstertrycket.

JULI
Ny "kvalsterräkning" sker sedan 1:a juli för att se resultat av behandling samt status. Om något av dessa samhällen visar på VSH-egenskaper skickas resultaten in till VSH för utvärdering.

OBS! Samhällena måste då vara obehandlade under hela våren/sommaren fram till 1:a juli. Ladda ner instruktioner/arbetsmetod för varroaräkning från VSH-bin.

AUGUSTI
Övriga samhällen får ingen behandling förrän i augusti när invintringen börjar (alla samhällen).

DECEMBER
Detta följs av oxalsyrabehandling i december med droppmetoden (alla samhällen).

Jag försöker att hålla koll på kvalstertrycket genom frysning/räkning och behandlar inte om det inte behövs.

Många biodlare gör en korttids myrsyrebehandling i april för att hålla kvalsternivån låg men jag försöker istället räkna och hålla koll på nivåerna. Vet inte vilket sätt som är det bästa men för mig känns det bäst att bara behandla när det är nödvändigt.

Detta är ett känsligt ämne där alla biodlare har sin egen metod och resonemang och det finns inga rätt eller fel här. Jordbruksverket har en egen broschyr Ekologiska metoder som du också kan studera.

Fråga gärna din mentor eller din tillsynsman om du är osäker. Lycka till!