Aktuellt och aktiviteter 2016
(Aktuellt för 2015 hittar du här)

Program för 2016
Dags för en ny biodlarsäsong!

Vi har satt samman ett, som vi hoppas, mångsidigt och givande program för året. Vår, sommar och höst. Men det finns utrymme för mer. Har du någon idé eller förslag så hör av dig till oss i styrelsen.

Vidare kommer vi också att fortsätta med "Öppen kupa" för nybörjare och andra intresserade i samband med våra torsdagsträffar. Som tidigare har du även möjlighet att mot en liten avgift få dina drottningar parade i bigården med högvärdiga drönare med känd härstamning.

Aktiviteter i grönt är sådana som sker på annan ort, studiebesök etc. Klicka på dem för mer information.

Hjärtligt välkomna!

Lördag 2 april 10:00 Vårstädning i bigården (egen fika)
Söndag 17 april 13:00 Nosemadag i Ravlunda
Torsdag 21 april 19:00 Vårmöte i bigården
 
Torsdag 12 maj 19:00 Vårutvidgning
Söndag 22 maj 10:00 Naturexkursion på Sandhammaren
Torsdag 26 maj 19:00 Larvning, Avelsklubben och korvgrillning
 
Torsdag 9 juni 19:00 Drottningodling
Torsdag 23 juni 19:00 Avläggare
Torsdag 7 juli 19:00 Bisjukdomar och korvgrillning
 
Torsdag 21 juli 19:00 Varroa
Torsdag 4 augusti 19:00 Invintring
Lördag 1 oktober 10:00 Höststädning och honungsbedömning (egen fika)
 
Torsdag 10 november 18:30 Årsmöte, Tomelilla kommunhus

Vid varje torsdagsmöte bjuder föreningen på kaffe/te och kaffebröd. För nybörjare och andra intresserade har vi "Öppen kupa" varje torsdag under ledning av en erfaren biodlare.

Vi planerar olika studiebesök. Dessa kommer att tillkännages på vår webbsida, per e-post och genom Ystads Allehanda "Händer idag".


DECEMBER - Nybörjarkurser i biodling 2017 (2016-12-02)
Är du intresserad av bin och biodling? Snart börjar våra populära nybörjarkurser!

Hej!

Tomelillaortens Biodlarförening anordnar nybörjarkurser för nya biodlare i samarbete med Medborgarskolan. Kursplats är Tomelilla med omnejd. Vi startar 17:e januari 2017. Fem teoriträffar och sedan praktiska träffar under april/maj/juni.

Du anmäler dig enkelt på Medborgarskolans webbsida eller på telefon 075-2416850.

Hjärtligt välkommen!
NOVEMBER - Dags för oxalsyrabehandling! (2016-11-21)
Österlenhonung lämnar ut oxalsyra för medlemmar!

Hej Medlemmar!

Nu är det dags för oxalsyrabehandling. Österlenhonung lämnar ut oxalsyra för medlemmar i Tomelillaortens biodlareförening, lördagen 26:e november klockan 10:00, på Håkans gård i Ramsåsa utanför Tomelilla.

Håkan förevisar hur en droppmetod går till. Medtag eget kärl för transport av oxalsyran till er egen bigård. För er som inte har möjlighet denna dag erbjuds samma "tema" lördagen 17:e december, samling 10:00 med förevisning och även där medtag eget kärl. Doceringssprutan är inköpt på Apoteket och kallas nässköljningsspruta.

Lycka till med er behandling! OBS! Var försiktiga, använd skyddsglasögon och handskar.

Hälsar Styrelsen
NOVEMBER - Hederspris i Skånska Honungsmästerskapet (2016-11-10)
Föreningen fick Hederspris Skånska Honungsmästerskapet!

Hej Medlemmar!

Det blev ett Hederspris i årets Skånska honungsmästerskap! Biodlare Henrik i Simrishamn knep bronset med sin rapshonung. Utöver äran blev priset en kokbok med honungsrecept.

Vi hoppas på förstaplatsen nästa år!NOVEMBER - Dags för årsmöte (2016-10-20)
Nu är det dags för årsmöte i föreningen!

Hej Medlemmar!

Kallelse Årsmöte
Tid: torsdag 10:e november 2016 klockan 18:30.
Plats: Kommunhuset i Tomelilla, cafeterian, ingång från Torget.

Föreningen bjuder på landgång och äppelmust från föreningsbigården. OBS! Föranmälan till Johan Wallin eller Bo Herou senast 6:e november.

Välkommen!


SEPTEMBER - Utbildning i Skånedistriktet (2016-09-23)
Skånedistriktets utbildningsdag i Lund

Skånedistriktet inbjuder till utbildningsdag den 8:e oktober på Dammstorpsgård i Östra Odarslöv utanför Lund.

09:30Samling med fika.
10:00föreläser Bengt Andreasson och Sven-Åke Nilsson om drottningodling.
10:45koras Skånsk Mästare i honung.

11:00föreläser Lars Nolberger från Mariestads Biodlarförening hur man hanterar och utvinner bibröd.
12:00(tom 13:15) Lunch med "bisnack".
13:15Föreläser Alexandra De Paoli om olika sätt att använda vax. Alexandra ledde en workshop på Beecome i samma ämne.

Anmälan sker senast den 28:e september genom att sätta in 150:- på distriktets bankgiro 5236-8826. OBS! GLÖM INTE ATT SKRIVA NAMN OCH FÖRENING.

Mer information på SBRs webbsida.
AUGUSTI - Skånska Honungsmästerskapet (2016-08-09)
Dags för Skånska Honungsmästerskapet!

Hej Medlemmar!

Det är dags för Skånska honungsmästerskapet i Skånedistriktet, tidigare har detta skett på trädgårdsmässan Sofiero Helsingborg.

Nu är det ändrat till att de som vill deltaga lämnar två burkar honung från samma slungning till någon i styrelsen T-lilla BF senast 15:e september, därefter utser styrelsen den bästa som sedan går vidare till bedömning i distriktet.

Välkommen med din honung!
JULI - Varroakontroll (2016-07-22)
Hög tid för Varroakontroll!

Hej Medlemmar! Nu är det hög tid att kontrollera varroaläget i era kupor, ska vi behandla en eller två gånger?

Florsockermetoden
På kuptaket ser ni vad som behövs för att utföra en varroakontroll med florsockermetoden (ekologisk) här går det att låta bina komma tillbaka i samhället efter kontroll. Ta cirka en deciliter bin i skattlådan så äventyrar vi inte någon drottningförlust, tillsätt 3-4 matskedar florsocker och sätt burken i skuggan fem minuter. Skaka burken rejält likt lite samba toner eller sambadans. Varroan måste släppa taget om bina därefter skakar vi ut florsockret och eventuella kvalster på lämpligt underlag tex ljust kuptak, försök räkna antalet kvalster.

T-Röd
Samma metod går att göra med en "dubbelburk" och då ersätter vi florsocker med T-Röd, i ena burken tar du en deciliter bin och andra burken cirka 2 1/2-3 deciliter T-Röd. Skaka bin och T-Röd kraftigt i en minut läs sedan av resultatet i burken utan bin med spriten. En deciliter bin ger cirka trehundra bin. Nätet som du fäster på locket ska ha maskstorlek 3x3 milimeter.

På Föreningen hemsida går att läsa eller länka till "stoppljusbroschyren" där finns beskrivet behandlingsmetoder och värden för antalet varroakvalster.
 

Merparten av medlemmarna i T-lilla BF är hobbyodlare och då finns möjligheten att utföra denna kontroll för att få en fingervisning över ditt varroaläge som biodlare. Vidare rekommenderar jag korttidsbehandling i augusti med myrsyra och oxalsyra i december. Ge era bin denna omtanke och behandla inte efter vad andra säger, kontrollera och behandla utifrån ert eget varroaläge. Ibland behöver kanske flera kontroller göras per samhällen, det gäller bara att få rutin på kontrollerna. Har ni inte något större antal varroa räcker det med en oxalsyrebehandling. På föreningsträffen med temat varroa kom vi fram till att testen utförs bäst på morgonen, då nyindragen honung kan ställa till med besvär i florsockermetoden.

Lycka till önskar Johan!


JUNI - Drottningar vallfärdar till Blekinges parningsstationer (2016-06-22)
I Blekinge finns två av landets fyra parningsstationer - för Buckfastbin.

Hit vallfärdar biodlare från hela södra Sverige för att få sina bin parade med avkomman från renrasiga drottningar.

Avelsarbetet är syftet med parningsstationerna, att få ett bi med bra egenskaper och som framför allt är motståndskraftigt mot det dödliga varoakvalstret som hotar biodlingen världen över.Text från SR P4 Blekinge. Läs, se och lyssna (eller använd Play-knappen ovan) på reportaget här. I inslaget har ett fel smugit sig in. Det nämns att den oparade drottningen åtföljs av arbersbin och drönare, men det är ju inte tillåtet att ta med drönare i kassetterna till parningsstationerna.


JUNI - Kurs i polinering (2016-06-06)
Välkommen till en kurs om Pollineringens betydelse för lantbruket och miljön. Kursen är på Hörjelgården och leds av prof. em. Bengt Nihlgård och Göran Holmström.

Tid: fredagen den 10 juni kl.09.00-ca 15.00. Vi startar med kaffe kl. 09.00 och smörgås och börjar kursen på "riktigt" kl.09.30.

Plats: Hörjelgården, v.g.v. för karta eller följa länk till karta. Avgift: Kursen är kostnadsfri. Anmälan: senast den 7 juni till Ulf Lundwall 0734-13 18 86 eller mail till Kamilla Persson kamilla.persson@lansstyrelsen.se.

Ladda ner mer information som PDF-fil här.


MAJ - Föreläsningar från Beecome (2016-05-19)
Nu finns flera föreläsningar att se från årets Beecome. UR Play har ett urval på sin webbsida (samtliga är på engelska), klicka på titlarna nedan för att komma till respektive föreläsning.Biodling i världen  -  Philip McCabe, ordförande Apomondia, berättar om de största hoten som bina står inför idag.
Sluten populationsavel  -  Genetikern Susan Cobey berättar om hennes forskning om drottningsodling och biavel.
Lilla kupskalbaggen  -  Marc Schäfer, expert på bisjukdomar, berättar om en plåga för många biodlare i världen, lilla kupskalbaggen.

Bekämpningsmedels effekt på bidrottningen  -  Bekämpningsmedels effekt på bidrottningen - Forskaren Geoffrey Williams berättar om hur bekämpningsmedel från storskaligt jordbruk påverkar bisamhällen.
Vitellogenin och bins livslängd  -  Forskaren Dalial Freitak pratar om bin, vaccin och antikroppar.
Att avla ett superbi  -  Professor Keith Delaplane pratar om bisamhället som superorganism.

Sammanställningen kommer från Kalmarbygdens webbsida, en webbsida med intressanta inlägg/artiklar.


MAJ - Träff i Föreningsbigården - Larvning (2016-05-16)
Hej Medlemmar (och andra intresserade)!

I torsdags hade vi vår första torsdags träff i föreningsbigården. Temat var vår utvidgning och kontroll för säsongen, men denna punkt skulle vi ventilerat tidigare då värmen har kommit och många av er medlemmar redan har starka och fina samhällen.

Det vi bör vara uppmärksamma på är svärmceller i våra starka samhällen och se till att där finns utrymme både i yngelrum och skatt lådor för ägg respektive honung.

Nästa träff blir 26:e maj med temat larvning, se till att ni är väl förberedda på detta med startlåda eller förberedelser för odling i skattlåda. Lite blandade bilder från ett bygge av en enkel starter/snabbkokare finns under Bilder-fliken.


APRIL - Börja med Varroabekämpningen nu! (2016-04-22)
Hög tid att börja med Varroabekämpningen för dig som inte redan gjort det. Nedan är Jordbruksverkets riktlinjer.

Bekämpningsplan mot Varroa

April-Juni: Skär bort drönaryngel
Slutet av Juni: Kontrollera mängden kvalster
Första halvan av Augusti: Behandla med myrsyra (om nödvändigt)
November/December: Behandla med oxalsyra

Ladda ner Jordbruksverkets instruktioner som PDF-fil här. Bilden till vänster ingår i deras material och berättar vad man ska göra vid olika kvalsternivåer.APRIL - Föreläsning på Tomelilla Bibliotek (2016-04-18)
Tobias Olofsson från Lunds universitet kommer till Tomelilla Bibliotek för att under rubriken Gömmer honungsbin på världens viktigaste skatt? berätta om honungens potential som antibiotika.

Tisdagen den 3 maj, klockan 18:45. Alla är hjärtligt välkomna! Föranmälan på telefon 0417-181 90.
MAJ - Naturexkursion på Sandhammaren (2016-04-12)
Den 22/5 med start klockan 10:00 är det naturexkursion på Sandhammaren tillsammans med Albo-Österlens Biodlarförening.

Tillsammans med Albo-Österlens Biodlarförening gör vi en utflykt till Sandhammaren. Här har man ett projekt på gång för att bevara pollinerande insekter.

För samlingsplats, se denna länk: kartor.eniro.se/m/qPmvQ.


APRIL - Nosemadag i Ravlunda skola (2016-04-12)
Den 17/4 med start klockan 13:00 bjuder Albo-Österlens Biodlarförening in till praktisk nosemadag i Ravlunda skola.

Denna dag finns det möjlighet att kontrollera sina egna prov. Tag med minst 30 stycken bin i från den främre delen av kupan. Avliva bina genom att lägga dom i en plastpåse i frysen.


MARS - Vi ses på Beecome i Malmö! (2016-02-01)
Den 4:e Europeiska Beecome-kongressen i Malmö pågår mellan 11:e till 13:e mars 2016.Allt från forskning till praktisk biodling. Konferenser, utställningar, workshops och massa annat.

Beecomes webbsida för mer information och anmälan etc. finns här.


JANUARI - Meddelande från styrelsen (2016-01-22)
Vinterbrev från föreningens styrelsen!

Ladda ner som PDF-fil här.


 
Följ oss på
Följ oss på Instagram!


Skaffa appen