Program för 2016
Dags för en ny biodlarsäsong!
Vi har satt samman ett, som vi hoppas, mångsidigt och givande program för året. Vår, sommar och höst. Men det finns utrymme för mer. Har du någon idé eller förslag så hör av dig till oss i styrelsen. Vidare kommer vi också att fortsätta med "Öppen kupa" för nybörjare och andra intresserade i samband med våra torsdagsträffar. Som tidigare har du även möjlighet att mot en liten avgift få dina drottningar parade i bigården med högvärdiga drönare med känd härstamning. Aktiviteter i grönt är sådana som sker på annan ort, studiebesök etc. Klicka på dem för mer information. Hjärtligt välkomna!
Vid varje torsdagsmöte bjuder föreningen på kaffe/te och kaffebröd. För nybörjare och andra intresserade har vi "Öppen kupa" varje torsdag under ledning av en erfaren biodlare. Vi planerar olika studiebesök. Dessa kommer att tillkännages på vår webbsida, per e-post och genom Ystads Allehanda "Händer idag". DECEMBER - Nybörjarkurser i biodling 2017 (2016-12-02)
Är du intresserad av bin och biodling? Snart börjar våra populära nybörjarkurser!
NOVEMBER - Dags för oxalsyrabehandling! (2016-11-21)
Österlenhonung lämnar ut oxalsyra för medlemmar!
NOVEMBER - Hederspris i Skånska Honungsmästerskapet (2016-11-10)
Föreningen fick Hederspris Skånska Honungsmästerskapet!
NOVEMBER - Dags för årsmöte (2016-10-20)
Nu är det dags för årsmöte i föreningen!
Välkommen! SEPTEMBER - Utbildning i Skånedistriktet (2016-09-23)
Skånedistriktets utbildningsdag i Lund
Skånedistriktet inbjuder till utbildningsdag den 8:e oktober på Dammstorpsgård i Östra Odarslöv utanför Lund.
Anmälan sker senast den 28:e september genom att sätta in 150:- på distriktets bankgiro 5236-8826. OBS! GLÖM INTE ATT SKRIVA NAMN OCH FÖRENING. Mer information på SBRs webbsida. AUGUSTI - Skånska Honungsmästerskapet (2016-08-09)
Dags för Skånska Honungsmästerskapet!
Välkommen med din honung! JULI - Varroakontroll (2016-07-22)
Hög tid för Varroakontroll!
Merparten av medlemmarna i T-lilla BF är hobbyodlare och då finns möjligheten att utföra denna kontroll för att få en fingervisning över ditt varroaläge som biodlare. Vidare rekommenderar jag korttidsbehandling i augusti med myrsyra och oxalsyra i december. Ge era bin denna omtanke och behandla inte efter vad andra säger, kontrollera och behandla utifrån ert eget varroaläge. Ibland behöver kanske flera kontroller göras per samhällen, det gäller bara att få rutin på kontrollerna. Har ni inte något större antal varroa räcker det med en oxalsyrebehandling. På föreningsträffen med temat varroa kom vi fram till att testen utförs bäst på morgonen, då nyindragen honung kan ställa till med besvär i florsockermetoden. Lycka till önskar Johan! JUNI - Drottningar vallfärdar till Blekinges parningsstationer (2016-06-22)
I Blekinge finns två av landets fyra parningsstationer - för Buckfastbin.
Hit vallfärdar biodlare från hela södra Sverige för att få sina bin parade med avkomman från renrasiga drottningar. Avelsarbetet är syftet med parningsstationerna, att få ett bi med bra egenskaper och som framför allt är motståndskraftigt mot det dödliga varoakvalstret som hotar biodlingen världen över. Text från SR P4 Blekinge. Läs, se och lyssna (eller använd Play-knappen ovan) på reportaget här. I inslaget har ett fel smugit sig in. Det nämns att den oparade drottningen åtföljs av arbersbin och drönare, men det är ju inte tillåtet att ta med drönare i kassetterna till parningsstationerna. JUNI - Kurs i polinering (2016-06-06)
Välkommen till en kurs om Pollineringens betydelse för lantbruket och miljön. Kursen är på Hörjelgården och leds av prof. em. Bengt Nihlgård och Göran Holmström.
Tid: fredagen den 10 juni kl.09.00-ca 15.00. Vi startar med kaffe kl. 09.00 och smörgås och börjar kursen på "riktigt" kl.09.30. Plats: Hörjelgården, v.g.v. för karta eller följa länk till karta. Avgift: Kursen är kostnadsfri. Anmälan: senast den 7 juni till Ulf Lundwall 0734-13 18 86 eller mail till Kamilla Persson kamilla.persson@lansstyrelsen.se. Ladda ner mer information som PDF-fil här. MAJ - Föreläsningar från Beecome (2016-05-19)
Nu finns flera föreläsningar att se från årets Beecome. UR Play har ett urval på sin webbsida (samtliga är på engelska), klicka på titlarna nedan för att komma till respektive föreläsning.
Sammanställningen kommer från Kalmarbygdens webbsida, en webbsida med intressanta inlägg/artiklar. MAJ - Träff i Föreningsbigården - Larvning (2016-05-16)
Hej Medlemmar (och andra intresserade)!
I torsdags hade vi vår första torsdags träff i föreningsbigården. Temat var vår utvidgning och kontroll för säsongen, men denna punkt skulle vi ventilerat tidigare då värmen har kommit och många av er medlemmar redan har starka och fina samhällen. Det vi bör vara uppmärksamma på är svärmceller i våra starka samhällen och se till att där finns utrymme både i yngelrum och skatt lådor för ägg respektive honung. Nästa träff blir 26:e maj med temat larvning, se till att ni är väl förberedda på detta med startlåda eller förberedelser för odling i skattlåda. Lite blandade bilder från ett bygge av en enkel starter/snabbkokare finns under Bilder-fliken. APRIL - Börja med Varroabekämpningen nu! (2016-04-22)
APRIL - Föreläsning på Tomelilla Bibliotek (2016-04-18)
Tobias Olofsson från Lunds universitet kommer till Tomelilla Bibliotek för att under rubriken Gömmer honungsbin på världens viktigaste skatt? berätta om honungens potential som antibiotika.
Tisdagen den 3 maj, klockan 18:45. Alla är hjärtligt välkomna! Föranmälan på telefon 0417-181 90. MAJ - Naturexkursion på Sandhammaren (2016-04-12)
Den 22/5 med start klockan 10:00 är det naturexkursion på Sandhammaren tillsammans med Albo-Österlens Biodlarförening.
Tillsammans med Albo-Österlens Biodlarförening gör vi en utflykt till Sandhammaren. Här har man ett projekt på gång för att bevara pollinerande insekter. För samlingsplats, se denna länk: kartor.eniro.se/m/qPmvQ. APRIL - Nosemadag i Ravlunda skola (2016-04-12)
Den 17/4 med start klockan 13:00 bjuder Albo-Österlens Biodlarförening in till praktisk nosemadag i Ravlunda skola.
Denna dag finns det möjlighet att kontrollera sina egna prov. Tag med minst 30 stycken bin i från den främre delen av kupan. Avliva bina genom att lägga dom i en plastpåse i frysen. MARS - Vi ses på Beecome i Malmö! (2016-02-01)
Den 4:e Europeiska Beecome-kongressen i Malmö pågår mellan 11:e till 13:e mars 2016.
Allt från forskning till praktisk biodling. Konferenser, utställningar, workshops och massa annat. Beecomes webbsida för mer information och anmälan etc. finns här. JANUARI - Meddelande från styrelsen (2016-01-22)
Vinterbrev från föreningens styrelsen!
Ladda ner som PDF-fil här. |
|