BILDER FRÅN FÖRENINGEN

Bilder från aktiviteter och händelser. Bilder från träffar i bigården eller saker som är på gång i naturen.


Bilder för tidigare år finns här: 2021, 2019-2020, 2018, 2017 och 2015-2016 (gamla webbsidan).


2024-07-11 - Biredskap


Olle visade flera intressanta produkter från Lindhagens Biredskap som birök på flaska, märkbur och avläggarlådor. Kjell hade med sig en katalog från 1927 där vi bland annat kunde se att ett övervintrat samhälle på 8 kakor hade ett pris på 30 kr. Enligt prisomräknaren på SCB motsvarar detta ett pris på 1078 kr i dagens penningvärde.

Nästa träff är det dags för invintring. Torsdagen den 25 juli kl 19. Välkomna!2024-05-23 - Larvning för drottningodling


Det var många som kom och ville larva inför sin drottningodling. Håkan Albrektsson och Jörgen Rasmusson ställde som vanligt upp med larver. Larvnål, pannlampa och god syn var det som behövdes för att välja de bästa larverna.

Nästa träff är det dags för avläggare/svärmning. Torsdagen den 13 juni kl 19. Välkomna!2024-05-16 - Drottningodling och förberedelse för larvning


Temat för kvällen var drottningodling och detta lockade många medlemmar. Det blev fullsatt på verandan. Flera erfarna drottningodlare var på plats och informerade om vad som är viktigast att tänka på för när man odlar drottningar. Redskap och utrustning hade tagits med och visades upp. Det fanns en hel del hemmasnickrade lösningar som var intressanta att se och ta del av.

Nästa träff är det dags för larvning och då kan vi använda oss av den kunskap vi fick ta del av denna kväll.2024-04-06 - Full fart nu börjar säsongen


Kuporna har fått pollendeg och två omgångar med sockerlösning, nu är det full fart i kuporna och idag sken tillochmed solen.

Dags att se över utrustning (ny bidräkt klar från Bieno Protect, den gamla har gett upp) och sätta vax i ramarna så man är redo när maskrosorna blommar. Nu är årets program 2024 klart, läs mer under Aktuellt-fliken.2024-02-24 - Bina är på gång och krokusen blommar


Våren börjar så sakta komma igång. Bina är ute en del när solen ligger på och viden inte är så stark. Snart är det dags att ge dem lite pollen och sockerlösning så de får hjälp att komma igång.

Jag brukar ge varje kupa en påse med pollendeg, en variant som de gillar är Honey Bee pro pollen som Lindhagen säljer. Man kan klippa runt om och dra bort plasten från en sida och sedan lägga den ovanpå ramarna, det behövs dock någon typ av förhöjningslist på cirka 20mm så kupan blir tät (har sågat till några lister).2023-09-16 - Honungsprovning och korvgrillning


Honungsprovningen samlade ett glatt gäng med biodlare. Färg, renhet, doft, textur och mycket mer bedömdes, riktigt god svensk honung.

Nästa träff är det årsmöte. Torsdag 16/11 klockan 1830 i Tomelilla Kommunhus, Cafeét Ägget är löst. Vi återkommer med mer information.

Tills dess är det tid att lämna ramar för smältning, förbereda behandling av bina och kanske ta en paus från biodlingen? Välkomna!2023-08-10 - Årets sista torsdagsträff!


Årets sista torsdagsträff såg ut att kunna regna bort, men det blev uppehåll och molnen började skingra sig så att solen delvis syntes. Det var en sval kväll som värmdes av nygrillade varma korvar i gott sällskap. Det bjöds på mycket god hemmagjord honungssenap från Kjell och Lena.

En mycket trevlig summering av säsongen där många angav att de fått en bra skörd av försommarhonung, men lite sämre skörd av högsommar- och sensommarhonung. De flesta hade inte påbörjat invintring än, men förberedelserna är på gång.

Nästa träff är dags för honungsbedömning (OBS! Lördag 16 september klockan 13). Lämna innan träffen till någon i styrelsen eller på plats. Föreningen bjuder på korvgrillning, dricka och kaffe. Välkomna!2023-07-13 - Biredskap - Nyheter och egna uppfinningar


Mängder med intressanta nyheter, egna uppfinningar och historiska biredskap presenterades på veckans torsdagsträff i bigården. Ola visade olika nyheter där bl a avläggarlådor som går att använda för övervintring med foderlåda. Vi fick se 3D-utskrivna tillbehöver/förbättringar till Apidea bl a hållare för att kunna flytta över de små ramarna till ett samhälle och ta vara på det yngel som skapats. Kjell hade med sig biredskap från förr där hantverket fick större plats.

Allt ackompanjerat av god stämning, många frågor och gott fika, tack alla som kom på träffen!

Nästa träff är dags för invintring (!), förbered dina bin för bästa vinteröverlevnad (torsdag 27 juli klockan 19). Välkomna!2023-06-01 - Inga och Per-Anders Olofssons stiftelse


Föreningen har sökt medel ur Inga och Per-Anders Olofssons stiftelse och till vår stora glädje fick vi i slutet av maj en summa att använda i föreningsarbetet. Vi är ju en ideell föreningen så varje bidrag gör att vi kan fortsätta arbeta med utbildning kring biodling och få fler intresserade. Stort tack!

Vill du också börja med biodling? Kontakta oss för mer information, du hittar uppgifter på Kontakt-fliken. Välkomna!2023-05-25 - Larvning för drottningodling


Många slöt upp till kvällens möte med larvning på temat. Pannlampor och förstoringsglas var ett par av verktygen som användes för att välja ut de bästa larverna. Trevlig och intressant.

Nu är det också hög tid att minska risken för svärmning, dela samhällen, göra avläggare etc. Nästa träff är dags för avläggare (torsdag 8 juni klockan 19). Välkomna!2023-05-11 - Kalibrering av refraktormeter


Det var en trevlig kväll med bra uppslutning där vi pratade om refraktometrar och hur de kalibreras. De som hade med egna refraktometrar fick även testa på att kalibrera dessa på plats. Behöver du en ny eller har svårt att hitta den efter vintern :) har Joelvax en bra modell.

Det blev även snack om hur medlemmarnas bisamhälle utvecklats och om det blivit dags att sätta på skattlådor. Förutom detta blev det också en del prat om drottningodling eftersom det vid nästa träff är dags för larvning (torsdag 25 maj klockan 19). Vi ses då!2023-04-22 - Vårmöte och städning av bigården


Äntligen var det dags att komma igång med vårens bestyr inför säsongen. Vi snackade övervintring och planer inför 2023. En del träd hade fallit i bigården efter vinterns stormar som togs bort, gräsmattor räfsades och vi planterade lite nya buskar som ska blomma och ge bina mat på våren.

Taket på stugan har kanat ut och det åtgärdades. Bertil testade gräsklipparen och den startade efter lite mekande. Efteråt var det den efterlängade :) korvgrillningen, det blev korv över! Allt klart inför säsongen. Nästa träff är 11/5 då vi kalibrerar refraktorer.2023-03-04 - Skaraborgs Drottningodlingsklubb


Den 4 mars 2023 ordnade Skaraborgs Drottningodlingsklubb ett hybridseminarium där målet med dagen var att ge deltagarna fördjupade kunskaper i drottningodling. Föreningen deltog via Zoom från kommunhuset i Tomelilla.

Det var lite inledande teknikstrul från arrangörernas sida,men därefter flöt dagen på bra. På förmiddagen föreläste Bert Thrybom, en av Sveriges mest erfarna inseminatörer, om vikten av friska bin vid biavel. Han beskrev hur han gick tillväga i sin drottningodling, men även en del om binas genetik.

På eftermiddagen tog Renée Lindell vid. Hon berättade mycket om hur det går till vid selektering och testning av drottningar vid drottningodling och avel. Hon gick bla igenom de kriterier som används för att bedöma om en drottning är lämplig att använda vid avel.

Föreläsarna var kunniga på sina områden och presenterade intressanta ämnen. Dagen upplevdes dock som lite lång och det skulle blivit ännu större utbyte av dagen om presentationsmaterialet hade kunnat delas ut i förväg.

Efter kursdagen fick vi tips från Ann Elgemark om att det finns en nybörjarkurs inom drottningodling att hämta på Biodlarnas hemsida.2023-02-20 - Bina är ute i värmen


Tidigare än man kanske önskat men sedan någon vecka tillbaka är de ute när temperaturen är runt 8-10 grader. Det börjar stilla och sedan fylls luften med bin. Inte mycket att äta men krokus och vintergäck finns, man ser pollenbollarna växa på deras ben.

Jag har sågat upp flusterbegränsaren så den täcker hela öppningen, detta är även "mussäkringen" även om artikeln har en riktig sådan som följer med (så smal att pollenbollarna skrapas av), en chansning skulle en del säga. Så länge jag minns föredrar bina att gå in på vänstra sidan av flustret (sett framifrån), oavsett bigård, vilka bottnar och kupor som jag använt, en intressant detalj.2022-12-25 - Oxalsyrabehandling med droppmetoden


Dags att behandla samhällena för att maximera möjligheten till god övervintring. Vi använder olika metoder men det viktigaste är att de behandlas så vi minskar risken att sjukdomar sprids. På bilderna är det droppmetoden med oxalsyra som används. Hur du blandar etc. finns under Aktuellt-fliken.

Tidigare behandlade jag bina med oxalsyraförångning, det finns studier som visar att den metoden påverkar bisamhället mindre och inte minskar samhällets storlek på samma sätt som droppmetoden. Jag själv har inte märkt någon skillnad på överlevnad eller styrka, utan droppmetoden tillsammans med stödfoder tidigt på våren har gett starka samhällen.

Som förebyggande åtgärd byter jag allt vax i kupan varje säsong. På våren sätter jag en LN-låda med mellanväggar ovanpå den låda som satt över vintern. Successivt flyttas sedan ramarna från den nedre lådan ovanför spärrgallret när det är på plats och när ynglet kryper ut fyller bina cellerna med honung istället. De ramarna slungas och smälts ner osv. Man får hålla lite koll på de drönare som fastnar ovanför spärrgallret eller använda någon typ av drönarutgång.2022-10-01 - Föreläsning om bisjukdomar


Biodlaren och bisjukdomsexperten Mathis Kögel besökte Tomelillaortens biodlare för någon vecka sedan.

Inför ett knappt 30-tal biodlare från Tomelillaklubben och från grannklubbar redogjorde Kögel för alla de hemskheter som kan drabba våra bin. Just den amerikanska yngelrötan ägnades ingående redogörelse. Området kring och i Malmö samt i närheten av Hässleholm är drabbat i år.

Utvecklingen har annars varit positiv jämfört med för något decennium sedan. Just Österlen har inte haft något rapporterat utbrott på flera år.

- Viktigt är att hålla kolla på sina bisamhällen, berättade Kögel. Att känna igen symptomen och att genast anmäla misstänkta utbrott.

En annan faktor som Kögel pekade på sitt föredrag var vikten av god hygien i bikupan. - Byt vax i kupan. Åtminstone vart tredje år bör vaxet förnyas. Och håll koll på drottningen. Invintra inte svaga samhällen, slå hellre samman om det är friska samhällen.

Intressant och mycket lärorikt!2022-05-25 - Perfekt eftermiddag för en fixardag


Ett perfekt väder för att samlas och bättra på färg, byta vindskivor och klippa gräset.

Alla snackar övervintring och hur samhällena kommit igång. Nästa träff är det larvning för de som ska byta drottningar eller utöka.2022-03-26 - Premiär för fixardagar i bigården


Ett fantastiskt vårväder mötte gänget som samlats för att klippa fruktträd och skura möbler.

Nytt för i år är som sagt fixardagar i bigården. Tanken är att vi tillsammans ska klippa gräset och ordna med grejor som rör bigården. Under Aktuellt finns schemat för träffarna.2022-03-11 - Aldrig mer läckande foderballonger :)


Har senaste åren tampats med foderballonger som inte håller tätt när man vänder dem. Det är svetsen mellan halvorna som inte är formad som en cylinder utan har glipor på sidorna.

Det visar sig att ett 25 mm VP-rör passar perfekt i halsen på foderballongen. Nu funkar även de "nya" ventilerna med den hårda transparenta plasten. VP-röret är kapat till 33 mm höjd. Snart dags att ge bina lite vårmat.