Aktuellt och aktiviteter 2018
(Aktuellt för tidigare år: 2017 2016 2015)

NOVEMBER - Kurser i biodling 2019 (2018-11-22)

UPDATE: Nu finns kurserna för 2019 att anmäla sig till. Kurserna startar i januari/februari 2019 i Tomelilla och Simrishamn.

Kursdatum finns på Medborgarskolans webbsida där du också kan anmäla dig.

Det finns ett fåtal platser kvar så anmäl dig redan idag.

Välkommen på en mycket intressant kurs!
DECEMBER - Konferens om Biologiska hot mot honungsbin (2018-10-18)

Konferens i Alnarp om Biologiska hot mot honungsbin, humlor och solitära bin 6/12 mellan 9-17.

Konferensen är för biodlare, trädgårdsodlare, lantbrukare, rådgivare, tjänstemän och forskare men även en intresserad allmänhet. På konferensen presenteras nya svenska forskningsrön om humlors pollinering och beredskapen mot exotiska skadegörare.

Mer information här: SLU. Sista anmälningsdag 15/11.OKTOBER - Din årsrapport 2018 (2018-10-10)

Nu är det dags att summera året och lämna in årsrapporten för din biodling 2018. Så fyll i den och ta med blanketten till årsmötet. Uppgifterna behandlas konfidentiellt.

Du kan även maila Johan din rapport (det räcker med uppgifterna inte själva blanketten) på adress wallin_j@hotmail.com.

Ladda ner den från Biodlarna.se här: årsrapport 2018. Vi ses på årsmötet!Program för 2018 - (alla aktiviteter avslutade för i år)
Dags för en ny biodlarsäsong!

Under torsdagsträffarna tar vi upp lite kring det tema som är aktuellt för kvällens träff och öppnar även en kupa vid behov (praktisk förevisning). Datum i fet-orange stil är event som sker på annan plats/regi. Engagera dig, det är superkul!

Torsdag 3 Maj 19:00 Vårmöte
 
Helgen 12-13 Maj 10:00 Helgen 12-13 maj klockan 10-17 kommer vi medverka på Österlen Garden Show i Parken i Lunnarp.

Vi kommer sälja honung och prata bin med besökarna. Föreningen med Håkan Albrektsson som ansvarig behöver din hjälp, så om du kan vara med en dag eller ett par timmar skulle det vara till stor hjälp. Ring Håkan senast måndag 7 maj på telefon 0417-120 30 eller 070-530 45 20 och var med!

Program etc. hittar du på deras webbsida.
 
Torsdag 17 Maj 19:00 Korvgrillning, värd Ise. Larvningen är inställd pga den sena våren, se torsdag 31 maj istället. Du kan även köpa larver av Avelsklubben, maila info@tomelillabiodlarforening.se för mer information.
 
Lördag 26 Maj 10:00 Alnarpsträffen 2018. Skåne Biodlardistrikt inbjuder till en rundvandring i Alnarpsparken lördagen den 26 maj 2018 klockan 10. Ciceron för dagen är Bo Lindahl som kommer att filosofera om de olika träd, perenner och annueller som finns i området som ägs av Sveriges Lantbruksuniversitet. Övriga familjemedlemmar är välkomna till denna utomhusaktivitet.

Medtag egen fika/matsäck samt kläder efter väder. Samling sker vid parkeringsplatsen intill panncentralen som finns i anslutning till området, där även SBR:s biflagga kommer att sättas upp.
 
Torsdag 31 Maj 19:00 Larvning, värd Kjell N.
Torsdag 14 Juni 19:00 Avläggare, värd Johan.
 
Torsdag 28 Juni 19:00 Honungshantering, värd Elisabeth.
Torsdag 12 Juli 19:00 Nya hot mot bisamhallet, värd Bo.
 
Helgen 14-15 Juli 09:00 Fixardag - På plats i Bigården!

Datum och tid är preliminärt. Vi samlas vid klockan 9 för att fixa med föreningens lokal med omnejd. Det blir målning av fönster etc., olja däck och eventuellt reparera taket.

Medtag fika/mat och oömma/färgtåliga ;) kläder. Hjärtligt välkomna!
 
Torsdag 26 Juli 19:00 Varroa, Värd Kjell-Åke P.
 
Torsdag 9 Augusti 19:00 Invintring, korvgrillning och honungsbedömning, värd Ann-Louise.

Ni som vill deltaga i Skånska honungsmästerskapet lämnar två burkar från samma slungning denna afton eller till någon i styrelsen (T-lilla BF) senast 31 augusti.

En burk bedöms i föreningen den andra med tillhörande bedömningsprotokoll går vidare lämnas till Distriktets styrelse innan den 20 september. Vinnarna kommer att meddelas på utbildningsdagen i oktober.
 
Lördag 6 Oktober 10:00 Höststadning, honungsbedömning (ta med egen fika).
 
Torsdag 20 Oktober - Utbildningsdag i Stoby Bygdegård norr Hässleholm (information om gården och karta). Utbildningen sker i SBR:s regi och kostnad kommer vara 150 kronor inklusive fika och mat. Föredrag om exempelvis olika kurser och VSH är på agendan. Anmälan senast 11 oktober. För anmälan etc. kolla Biodlarnas webbsida.
 
Torsdag 8 November 19:00 Årsmöte, cafeterian i Tomelilla kommunhus.
 

Hjärtligt välkomna! Förenklad verksamhetsplan finns som PDF här.
NOVEMBER - Kallelse till årsmöte (2018-10-25)

Tid: Torsdag 8:e November 2016 klockan 19.
Plats: Kommunhuset Tomelilla, cafeterian, ingång från Torget.

Föreningen bjuder på landgång och dryck. Föranmälan till Johan Wallin, wallin_j@hotmail.com, 070-634 14 55, eller Elisabeth Wentzel-Hovmöller, isewentzel@gmail.com, 070-727 76 89, senast 4:e november.

Förslag till dagordning har mailats/skickats ut av Bo Herou. Föreningens resultat- och balansräkning liksom verksamhetsberättelse finns på mötet. Valberedningens förslag föredras på plats.

Lämna gärna Din årsrapport på årsmötet (länk till blankett finns längre ner). Du som nyligen startat som biodlare: Glöm inte att anmäla uppställningsplats för dina samhällen på Länsstyrelsens webbsida.SEPTEMBER - Biodlarnas medlemsundersökning (2018-09-29)

Håll utkik i din inkorg efter årets medlemsundersökning, en möjlighet för dig att påverka förbundet och ta upp/betygssätta ämnen som du anser är viktiga. Text nedan från meddelandet som i dagarna skickats ut till alla medlemmar:

"Det är nu dags för en viktig temperaturmätare i förbundet, där vi vill ha din uppfattning i olika frågor. Resultatet av medlemsundersökningen kommer ligga till grund för förbundets framtida utvecklingsarbete, där dina svar är avgörande för hur vi skall utforma vår verksamhet. Enkäten tar cirka 10 minuter att genomföra. Vi behöver ditt svar senast den 21 oktober.

Vi hoppas givetvis på ett stort deltagande i undersökningen och din medverkan!"JULI - Kanske aktuellt att stödfodra? (2018-07-16)

I delar av Sverige har det nu blivit aktuellt med att stödfodra samhällena. Det syns bland annat att bina inte orkar/prioriterar att bygga ut mellanväggar eller att drottningen minskar/slutar lägga ägg.

Jag började i går att ge samhällena 50%-sockerlösning i mindre givor (3-5 dl) för att vara säker på att bina har mat. All honung måste förstås tas bort först så det inte blandas med sockret, dvs. det blir inte mer honung för de samhällena i år.

Text nedan från P4 Värmland (klicka för att lyssna på reportaget):

Torkan har väl inte undgått någon och som många andra är även bina drabbade. Nu får biodlare stödfodra sina bin för att de ska överleva och både honungssäsongen och nästa års bisamhällen är hotade.

- I värsta fall svälter samhällen ihjäl, säger KG Walldén, biodlare i Bjurtjärn.

Men det är inte nog med att bina har det svårt nu. Utan nektar reagerar drottningen med att lägga färre ägg eller rent av sluta lägga ägg helt. Och det medför allvarliga konsekvenser inför vintern eftersom att det är bina som föds i juli och augusti som överlever till nästa år.

- Bina är viktigare än att jag får honung just nu. För min del är det så att honungsåret är över, säger KG Walldén.

Han har varit biodlare i 45 år och aldrig tidigare har han varit med om att situationen varit så pass allvarlig som den är nu.

- Det här året är extremt. Det har jag aldrig varit med om sedan jag började med bin 1973, säger han.
JUNI - SBR Skåne informerar: Varning för stölder (2018-06-01)

Vi har i distriktet blivit varse att det är en stöldvåg igång. Dax att vara uppmärksam och hjälpa varandra.

Två biodlare med bigårdar mellan Eslöv - Örtofta blev i helgen av med nästan alla sina bisamhällen: bin, kupor, avläggare, ja allt utom ställningarna. Någon har uppenbarligen kört till med lastbil, lastat och kört iväg med ca 50 blåmålade Nackakupor och ett 15-tal gulmålade med röda tak på totalt 7 olika platser. De flesta på 3-4 lådor och fulla med honung. Det har hänt någon gång mellan fredag kväll och måndag.

Hälsar Styrelsen SBR SkåneMAJ - Hej medlemmar och aktiva drottningodlare! (2018-05-10)

Kort information inför säsongen 2018 med larvning och drönarsamhälle.

Eftersom våren släpar efter är beslut fattat att på torsdagsträffen 17 maj blir det ingen larvning. Vi pratar teori om larvning och drottningsodling. Den 31 maj blir det enda larvtillfället i föreningen i år. Men som tidigare år är det ok att själv ta kontakt med drottningodlarna i föreningen för att köpa larver vid senare tillfälle om första försöket misslyckas. Vid larvtillfället 31 maj kommer flera av föreningens duktiga drottningodlare lämna ut material, avelslinjer mm lämnas ut samtidigt.

Jörgen Rasmusson kommer att i slutet av maj placera ut två drönarsamhälle i föreningsbigården. Johan Falk kommer att placera fem drönarsamhällen i föreningsbigården. Total fem som tidigare år. Kjell-Åke har i vanlig ordning tagit sig på att kontrollera era parningskassetter/parningskupor innan de placeras i föreningsbigården. Tel. K-Å P 0417-122 44/0707-311967. Kontakta Johan eller Ise i god tid innan det är dags att sätta ut kassetterna.

Hälsar styrelsenMAJ - Enkät om övervintring 2017-2018 (2018-05-10)

Meddelande från Preben Kristiansen (Bihälsokonsulent, preben.kristiansen@jordbruksverket.se).

Som jag nämnt i Bitidningen kommer enkät om övervintringen 2017-2018 att genomföras under maj månad. Enkäten aktiverades den 4:e maj, men länk till den har ännu inte kommit ut på SBR:s hemsida. Därför skickar jag detta mejl och hoppas att ni vill hjälpa till med att sprida informationen om enkäten.

Ju fler svar som vi får in desto mer tillförlitlig kommer data kring övervintringen att vara. Jag hoppas därför att så många som möjligt vill ägna några minuter åt att besvara frågorna i enkäten oavsett storleken på förlusterna, dvs. oavsett om en biodlare har haft låga eller höga förluster eller inga förluster alls.

Länk till enkäten, som kan besvaras fram till 4:e juni, finns här.APRIL - Nu är det äntligen vårmöte i bigården (2018-04-27)

Nu är det dags för föreningens vårtmöte! Vi ses torsdag 3/5 klockan 19:00 i bigården.

Ladda gärna ner dagordningen. Förbered också eventuella frågor du har då finns det möjlighet att ta upp dem på mötet.

Hjärtligt välkommen!FEBRUARI - Dags att anmäla uppställningsplats! (2018-02-19)

Nu är det snart dags att anmäla uppställningsplats.

Uppgift om uppställningsplatser samlas in för att underlätta tillsynsmannens arbete med bekämpning av bisjukdomar och undersökningar av bin.

Du kan lämna dina uppgifter direkt via webben på Länsstyrelsens webbsida eller ladda ner deras formulär och skicka med vanlig post.

Senast 31:e mars måste anmälan skickats in!JANUARI - Nybörjarkurser i biodling SIMRISHAMN 2018 (2018-01-10)
Är du intresserad av bin och biodling? Snart börjar våra populära nybörjarkurser!

Hej!

De flesta som börjar odla bin gör det för att de har ett genuint naturintresse, annars får man det om man skaffar bin. Dessutom får man honung på köpet. Är du intresserad av natur och miljö, då ska du skaffa dig bin. Ett par samhällen räcker för att du ska njuta av din egen goda honung vid frukostbordet. Dessutom är det jättekul!

Tomelillaortens Biodlarförening anordnar nybörjarkurser för nya biodlare i samarbete med Medborgarskolan. Kursplats är Simrishamn med omnejd. Vi startar 27:e februari 2018. Fem teoriträffar tisdagar 1830-2100 och sedan praktiska träffar under april/maj/juni.

Du anmäler dig enkelt på Medborgarskolans webbsida. Medborgarskolans webbsida. Du kan e-posta eventuella frågor till kursledare Ise här. FULLBOKAD!

Hjärtligt välkommen!JANUARI - Nybörjarkurser i biodling TOMELILLA 2018 (2018-01-10)
Är du intresserad av bin och biodling? Snart börjar våra populära nybörjarkurser!

Hej!

De flesta som börjar odla bin gör det för att de har ett genuint naturintresse, annars får man det om man skaffar bin. Dessutom får man honung på köpet. Är du intresserad av natur och miljö, då ska du skaffa dig bin. Ett par samhällen räcker för att du ska njuta av din egen goda honung vid frukostbordet. Dessutom är det jättekul!

Tomelillaortens Biodlarförening anordnar nybörjarkurser för nya biodlare i samarbete med Medborgarskolan. Kursplats är Simrishamn med omnejd. Vi startar 23:e januari 2018. Fem teoriträffar tisdagar 1830-2100 och sedan praktiska träffar under april/maj/juni.

Du anmäler dig enkelt på Medborgarskolans webbsida. Du kan e-posta eventuella frågor till kursledare Johan här. FULLBOKAD!

Hjärtligt välkommen!DECEMBER - God jul och gott nytt år! (2017-12-24)God jul och gott nytt år, vi hoppas på ett bra biår 2018!DECEMBER - Föreningen delar ut oxalsyra! (2017-12-07)

Nu är det snart dags att vinterbehandla bina med oxalsyra.

Helgen 16:e och 17:e december kommer Österlenhonung Håkan Albrektsson lämna ut oxalsyra till medlemmarna.

Lördag klockan 10-12
Söndag klockan 09-11

Glögg serveras och bibutiken är öppen. Välkommen!NOVEMBER - Våga växa som biodlare- bli företagare (2017-11-09)

Utbildningsnätverket Skåne, Kronoberg och Blekinge inbjuder tillsammans med SV till en kursdag. Våga växa som biodlare - bli företagare. Vi diskuterar och samtalar om fördelar och nackdelar med att ha biodling som enskild firma, aktiebolag eller hobbyverksamhet.

VAR?
På SV Skåneland, Ekebo-servicehus, Osby.

NÄR?
Lördag 18:e november klockan 10-15:30.

Välkommen vare sig du har ett eller flera bisamhällen!! Kostnad 150 kr (mat ingår). Anmälan och frågor till Mats Ernstsson, mats.ernstsson@sv.se eller 070-8745427 senast den 13:e november.NOVEMBER - Äntligen dags för ÅRSMÖTE (2017-10-23)

Nu är det äntligen dags för årsmöte!

Kallelse Årsmöte

Datum: Torsdag 16 november 2016
Tid: Klockan 19:00
Plats: Kommunhuset Tomelilla, cafeterian, ingång från Torget (precis som vanligt)

Föreningen bjuder på landgång och dryck. Föranmälan krävs om du vill ha landgång. Ange om du vill ha specialkost.

Föranmälan till Johan Wallin (wallin_j at hotmail.com / 070-634 14 55) eller till Ise Wentzel Hovmöller (isewentzel at gmail.com) senast torsdag 9 november.

Hjärligt välkomna!OKTOBER - VARNING för förfalskat vax! (2017-10-22)

Tyvärr har åter ett parti vax med höga halter av paraffin sålts till svenska biodlare.

De biodlare som köpt av partiet skulle ha kontaktats av företaget men det har inte gjorts varför Biodlarna går ut med informationen. Det är mycket viktigt att dessa mellanväggar inte lämnas in för omsmältning eftersom problemet riskerar att spridas då.

Läs hela artikeln hos SBR. Text från SBR.

Vaxets sak är vår sak!OKTOBER - Dags att lämna in din årsrapport (2017-10-01)

Nu är det hög tid att skicka in din årsrapport till oss! Ladda ner rapporten från SBR (Excelformat), fyll i den och maila den till Johan. Du kan också ta med blanketten till årsmötet 16/11.

Rapporten är värdefull för Biodlarnas årsstatistik och handlar om hur många samhällen du har och honungsskörden. Det är viktigt att så många medlemmar som möjligt (även om du har bara ett samhälle) rapporterar sin biodling för att det ska finnas pålitliga statistik över svensk bioling.

Tack för din medverkan!OKTOBER - Utbildningsdag Skånes Biodlardistrikt (2017-09-10)

Plats: Norra Rörums Bygdegård
Datum: 7 oktober
Tid: start 09:30
Deltagaravgift: 150 SEK

Skånes Biodlardistrikt inbjuder till utbildningsdag lördag 7 oktober 2017 kl 09:30 på Norra Rörums Bygdegård
(vägbeskrivning).

Program:
- 09:30 Morgonfika

- 10:00 Lina med Bina berättar om ekologisk biodling i praktiken

- 11:00 Anders Hjort informerar om regelverket för certifiering som ekologisk biodlare

- Efter lunch kommer Martin Nehmann och föreläser om "Darwin som biodlare".

Det kommer att ingå kaffe, lunch och lokalhyra i anmälningsavgiften på 150 kr. Anmälan om deltagande ska ske senast 1 oktober genom att inbetalning görs till distriktets bankgiro 5236-8826. Glöm inte ange avsändare/deltagare.

Vill du ha specialmat så meddela Anna Hansson via mail anna.e.hansson@telia.com eller via telefon 070-36 290 41.  Följ oss på Instagram!


Honungens mångfald!!Så här skall det se ut! Försommarhonungen nu slungad här på Rörumsro.Nu börjar lådorna bli tunga!!!Nu exploderar det i kuporna. Yngelramarna är helt fulla med nya arbetsbin. Damen i den här kupan lägger duktigt med ägg.Nu kör vi igång! Vårmöte med vetelängd i föreningsstugan idag! Vi träffas varannan torsdag med start den 17 Maj. Då är det larvning!Nu gäller det att hänga med i utvecklingen!!!Vårstädning i föreningsbigården! Nu ser vi fram emot att börja träffas här varannan torsdag för att utbyta erfarenheter och lära oss mer. Är du medlem så kolla hemsidan vad gäller tider. Är du inte medlem så bli det!!!Nu är det inte långt kvar!!! Lite värmre är allt som behövs för att bina ska flyga igen.Härlig syn när man försiktigt lyfter på taket efter en lång vinter!!SäkertEn första snabb titt i kuporna för stt kolla fodertillgången.Ett litet bi slickar rent honungskladdet på min tekoppNu är slungningen igång!!!!Nu har vi slungat vår första honung någonsin! Nektaren har bina hämtat från grannens KRAV-odlade raps, äppelblommor, lönn och maskrosor. Den smakar gudomligt! Nu skall honungen röras några dagar och tappas på burk. Stort tack Ulf Deutgen för hjälpen!Lyckan är total!!!!Bina är ivriga att mata upp de nya drottninglarvernaI kväll larvas det av bara attan här i föreningsbigården. Sen avslutar vi med sedvanlig korvgrillning. Många fina drottningar skall det bli!Nu flödar honungen in.Nu odlas det maskrosor i äppelodlingen till stor glädje för bina!Såhär ser det ut i skattlådorna i Rörum idag! Känns hoppfullt!Skaffa appen