AKTUELLT 2024

Här samlar vi vad som är på gång under året, allt från träffar i föreningens bigård till information om bihälsa.

Programmet för 2024 visas överst, hjula ner för andra aktiviteter.


Tidigare års Aktuellt: 2022, 2020-2021, 2019, 2018, 2017, 2016 och 2015 (länkar till gamla webbsidan).


Program 2024

(Uppdaterat 2024-04-05)

Hej medlemmar och bi-vänner!

Nu är årets program färdigt. Alla träffar nedan i föreningens bigård om inget annat anges. Vi ser fram emot ett bra honungsår med många trevliga torsdagsträffar.

April
- Lördag 20 april klockan 10 - Kort vårmöte. Efter mötet bjuder föreningen på grillad korv och vi vårstädar i trädgård och stuga, klipper fruktträd och gräs. Ta gärna med lite redskap!

Maj
- Torsdag 16 maj klockan 19 - Drottningodling och inför larvning (träffen 23/5). Värd Johan. Ta gärna med utrustning relaterat till drottningodling så vi kan dela idéer och diskutera, exempelvis "snabbkokare" och tillsättningsutrustning. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

- Torsdag 23 maj klockan 19 - Larvdag med Jörgen Rasmusson och Håkan Albrektsson som säljer larver på plats. Värd Andreas. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

OBS! Utsättning av drottningar sker endast i samband med torsdagsträffarna from 23/5 eller efter överenskommelse med Kjell Nilsson 0739-33 56 26. Kupor / kassetter ska vara tydligt markerade med namn och telefonnummer. Innan utsättning måste man ange var man själv och bina kommer från, detta pga smittorisk för Amerikansk yngelröta. Betalning ska ske på plats via Swish 1230641860. Kostnad per kassett 50 kr. Regler 2024 att ladda ner som PDF.


Juni
- Torsdag 13 juni klockan 19 - Avläggare/svärmning. Värd Henrik. Utöka din biodling och förhindra svärmning. Föreningen bjuder på korvgrillning och dricka.

- Torsdag 27 juni klockan 19 - Bihälsa och sjukdomar. Värd Kjell. Vi visar praktiskt hur det funkar vid behandling av bin, dvs behandling med myrsyra respektive oxalsyra, gör dig redo för invintring. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

Juli
- Torsdag 11 juli klockan 19 - Biredskap. Olle Olsson visar redskap från Lindhagens. Värd Andreas. Ta gärna med egna grejor och idéer som vi kan kika på! Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

- Torsdag 25 juli klockan 19 - Invintringsmetoder. Värd Ise. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

Augusti
- Torsdag 8 augusti klockan 19 - Summering av säsongen. Värd Dan. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd.

September
- Lördag 14 september klockan 10 - Honungbedömning. Värd Olle. Lämna innan träffen till någon i styrelsen eller på plats. Föreningen bjuder på kaffe med fikabröd. Mer information finns längre ner när träffen är på gång.

November
- Torsdag 14 november klockan 18:30 - Årsmöte i Tomelilla Kommunhus, Cafeét Ägget är löst. Föreningen bjuder på kaffe och fikabröd.Hjärtligt välkomna!


Nu är det dags för årsmöte


Hej! Den 16 november 19:00 är det dags för Tomelillaortens Biodlarförenings årsmöte 2023. Lokal som vanligt Ägget är löst i Tomelilla kommunhus.

Föreningen bjuder på landgång så i år behöver du anmäla din närvaro och även meddela om du har specialkost/allergi. Anmäl senast den 6 november till wallin_j@hotmail.com.

Styrelsen kommer även presentera ett förslag om bidrag om 250 kr till de medlemmar som besöker Mässan Apimondia i Köpenhamn som går av stapeln september 2025. Mer om det på årsmötet.

Välkomna hälsar Styrelsen


Föreläsning med Monica Larsson i Örkelljunga

(Inlagt 2023-09-14)

Inbjudan till föreläsningskväll med Monica Larsson den 6 november 18:30-21:00 på Forum Örkelljunga Kungsvägen 22.

Vi hälsar alla våra grannföreningar i distriktet välkomna, först till kvarn.

Monica Larsson kommer att föreläsa kring ämnet ”Min biodling och biets näringsbehov”. Det kommer bl a att handla om drottningodling. Det var Monica Larsson som under förra året skrev i Bitidningen varje månad. Vi är övertygade om att det blir en intressant kväll!

Vi serverar frukt och dricka under pausen. Örkelljunga biodlarförening tar ut en avgift på 40 kronor. Varmt välkomna att anmäla till annsofie.ludvigsson@gmail.com senast den 3 november.


Honungsbedömning i Föreningsbigården

(Inlagt 2023-08-29)

Hej Bivänner!

Säsongen lider mot sitt slut och vi hoppas att ni ställt undan en burk för årets honungsbedömning.

Honungsbedömning i Föreningsbigården: Lördag 16 september klockan 10

Vi träffas i bigården för säsongsavslutning och föreningen bjuder på korvgrillning, dricka och kaffe. Ta med en burk av årets honung (utan etikett eller annan märkning) tillsammans med Bihusesyn 2023. Lägg båda i en omärkt påse.

Bihusesyn hittar du här (biodlarna.se) alternativt som bilaga i Bitidningens aprilnummer 2023. OBS! Enligt SBR regelverk bedömer vi INGEN honung som inte har Bihusesynen bipackad med burken/burkarna. Om du inte har möjlighet att närvara kan du lämna burken till någon i styrelsen i god tid innan den 16 september.

Välkomna!


Föreläsning om hur vi håller våra bin friska

(Inlagt 2023-03-15)

Kristianstadbygdens biodlarförening, har bjudit in Eva Forsgren, för att föreläsa om hur vi håller våra bin friska. Hon kommer bland annat att beröra ämnena yngelröta, varroa och virus. Eva är Forskare och Samverkanslektor i biodling vid Sveriges lantbruksuniversitet. Eva är också ansvarig för det nationella referenslaboratoriet för bihälsa och har arbetat med bihälsa i mer än 20 år.

Kristianstadbygdens biodlarförening och Biodlarna Distrikt Skåne bjuder härmed in alla medlemmar i distriktet att delta i föreläsningen.

Föreläsningen hålls i Kristianstad den 23/3 2023, med start 18:30 och beräknas att hålla på i ca 1,5 timme. Vi håller 30 minuters paus för fika efter ca 45 minuters föreläsning. Vill du delta på den fysiska föreläsningen i Kristianstad så ber vi dig att anmäla dig till info@kristianstadsbf.se senast den 20/3.

För digitalt deltagande krävs ingen anmälan, utan man ansluter via denna länk.

Deltagare som deltar digitalt får gärna koppla upp sig tidigare, från 18:00, för att testa så att man ser och hör ordentligt. Välkomna!

Kristianstadbygdens Biodlarförening
Biodlarna Distrikt Skåne


Föreläsning om drottningodling i Tomelilla

(Inlagt 2023-02-20)

Hej Bivänner!

Lördagen 4 mars klockan 10:00 till cirka 17:00 arrangerar Riksförbundet en digital föreläsning i ämnet drottning odling, där kommer även att vara tid för respektive lokalförening att under dagen diskutera föreningens framtid/möjligheter att förse medlemmarna med bra drottningmateriel. Vi anmälde intresse i föreningen att deltaga, och i veckan fick vi återkoppling med länkar lösenord etc.

Vi träffas på kommunhuset i Tomelilla med "insläpp" från 09:30 4 mars. För att göra det lite enkelt tar var och en med sig något att äta under dagen, där finns även möjlighet att gå till Tomelilla City och äta något till lunch. Tekniken kommer Andreas i Tomelillaföreningen att ansvara för och övriga frågor eller diskussioner tar vi efter hand tillsammans.

Där finns en begränsning i antalet personer i lokalen till cirka 40 styck.

Anmälan gör ni till Johan Wallin på SMS 0706341455 eller mail wallin_j@hotmail.com, OBS! uppge namn! Eventuella kostnader står T-lilla föreningen för, maten fixar ni själva!

Hjärtligt välkomna! Hälsar Tomelillaortens Biodlarförening


Kurser biodling och drottningodling 2023

(Inlagt 2022-11-28)

Nu finns det två kurser i samarbete med Medborgarskolan. En biodlingskurs och en drottningodlingskurs!

Anmäl dig enkelt på Medborgarskolans webbsida. Kurserna hålls av vår ordförande Johan Wallin.

Välkommen till två intressanta kurser!